Foreningen har uddelt legater

Legatuddeling

Uddeling fra Dansk Botanisk Forenings fonde

Så er årets uddeling af legater fra Dansk Botanisk Forenings fonde overstået. Ansøgningsfristen var i år rykket frem til d. 15. april for at sikre at uddeling af midler kunne ske inden feltsæsonen starter.

Årets uddeling skete på følgende vis:

  1. Jacob E. Langes Fond – 14.791 kr. til Torbjørn Borgen Lindhardt til studier af Grønlandske vokshatte. Pengene skal dels bruges til en 2 ugers indsamlingsrejse til Kangerlussuaq, Grønland med det formål for at indsamle, dokumentere og tørre basidiesvampe. Hovedvægten lægges på svære slægter Mørkhat, Rødblad, Slørhat, Trævlhat og Tåreblad. Målet er at dække de vigtigste svampehabitater, pilekrat, moser, dværgbusker domineret af dværgbirk og fjeldsimmer, bredder af saltsøer, stepper og klitter / afblæsningsflader omkring, fra lavlandet op til ca. 500 m højde højfjeldet. Det tilstræbes at nå rundt til de vigtigste habitater to gange i løbet af opholdet, for at se evt. ændringer. Endvidere vil der blive taget så mange fotografier af svampe som muligt. Disse aktiviteter og studiet af materialet er bidrag til et stort værk om de grønlandske basidiesvampe ved Henning Knudsen, Steen Elborne og ansøgeren.  Et mindre beløb af tildelingen vil blive brugt sekvensering af arktiske alpine indsamlinger af vokshatte, Hygrocybe subsect. Squamulosae i samarbejde med Esteri Ohenoja (Oulu, Finland) og Pierre-Arthur Moreau (Lille, FRankrig).
  1. Konto af 1988 til botanisk mikroorganisme forskning – 9.187 kr. til Ditte Marie Hjort-Jensen til deltagelse ved konferencen ”17th International Conference on Harmful Algae (ICHA)” i Florianópolis, Brasilien. Ved konferencen vil ansøgeren præsentere resultaterne fra et forsøg udført på Arktisk Station, Disko, Grønland-. Alger udgør et vigtigt led i fødekæden. Kiselalgen Pseudonitzschia seriata producerer undertiden toksiner, som kan have konsekvenser for de højere fødekædeled. Græsningsforsøg viser, at tilstedeværelsen af vandlopper får algerne til at producere toksinerne. I porjektet blev det undersøgt hvor lang tid, det tager før algerne begynder deres giftproduktion. Ligeliges blev det undersøgt, hvor længe giften forbliver i vandlopperne efter at have græsset på de giftige alger.
  1. Konto af 1988 til botanisk mikroorganisme forskning – 9.187 kr. til Sara Harðardóttir til deltagelse ved konferencen ”17th International Conference on Harmful Algae (ICHA)” i Florianópolis, Brasilien. På konferencen vil resultaterne fra 2 års undersøgelser af interaktioner mellem zooplankton og giftige kiselalger blive. Projektet omhandler kiselalger af slægten Pseudonitzschia, der producerer giftstoffet domoinsyre, et nervetoksin der kan medføre alvorlige skader på dyr og mennesker. I projektet kombineres græsningsforsøg, hvor fysiologiske respons hos alger og vandlopper undersøges, med moderne high-throughput RNA-sekvensering for at studere op- og nedregulering af gener. Den molekylære del af projektet vil være centralt punkt i oplægget på konferensen.
  1. Apoteker P.C.N. Friderichsens Legat for botaniske Rejser – 2.500 kr. til Simone Gustafsson til studier af bestøver-netværk i Serra do Cipó nationalparken i Minas Gerais i Brasilien. Projektet, der er et specialeprojekt ved Københavns Universitet, undersøger hvordan specialiseringen i plante-bestøver netværk ændrer sig på tværs af tid og rum og om dette kan associeres til en miljø- eller biotisk gradient. Specielt fokuseres på spørgsmålene l) Er der forskel på specialiseringsgraden mellem områderne, for netværket som helhed og for hver art? 2) i hvilket omfang har planterigdom, plantetræk, planteforekomst og afstanden mellem områderne en effekt på plante-bestøver interaktioner? Data indsamling vil blive udført i syv områder, der allerede er blevet udvalgt på bagrund af deres relative ens artssammensætning. Observationerne bliver udført fra start oktober til slut december 2016, da det er sæsonen hvor blomstringen er på sit højeste.
  1. Botanisk Rejsefond – 4.000 kr. til Simone Gustafsson til samme projekt.