Kursus i bestemmelse af græsser

Dato og tidspunkt
torsdag 29/05 2025 - lørdag 31/05 2025
13:00 - 15:00

Sted
Aarhus Universitet og Mols Laboratoriet Strandkærvej 6 Femmøller 8400 Ebeltoft


Foredragsholder/turleder
Peter Wind & Anders Barfod

Tilmelding nødvendig. Se Beskrivelse.






Beskrivelse

NB: Datoerne er ændret! Tidligere annonceret fra 13/6 til 15/6. Korrekte datoer er 29/5 – 31/5.

Hent beskrivelse som pdf.

Græsfamilien leverer 75-80 % af alle vegetabilske fødevarer.  Repræsentanter for familien udgør et væsentligt element i den danske flora – ikke mindst, da mange arter forekommer almindeligt og på tværs af mange plantesamfund.

Dansk Botanisk Forening tilbyder et kursus, som vil gøre dig mere fortrolig med at bestemme de almindeligt forekommende græsser i Danmark. Foreningen tog i 2018 initiativ til en ’Botanisk Skole’, hvor du som nybegynder eller let øvet kan få hjælp til at bestemme danske planter. I år fokuserer vi på græsfamilien.

Kurset er for dig, som gerne vil lære at identificere græsser ved brug af professionelle bestemmelses-værktøjer.  Vi vil give dig en indføring i den særlige terminologi, der knytter sig til græsser. Du får et indgående indblik i græsblomstens opbygning, ligesom du bliver indført i brugen af en flora som bestemmelsesredskab. Du kommer på feltture til spændende botaniske lokaliteter på Djursland, hvor der bliver god mulighed for at opleve græsser og andre vilde planter i naturlige omgivelser. Du vil have mulighed for at indsamle materiale til bestemmelse, dels i felten og dels i kursuslokalet ved brug af et mikroskop. Du vil modtage et mere detaljeret program med deltagerliste omkring 1. maj 2025.

Tidspunkt: Fra fredag den 13. juni kl. 13.00 til søndag den 15. juni 2025 kl. 15.00

Kursussteder: Aarhus Universitet og Mols Laboratoriet, Strandkærvej 6, Femmøller, 8400 Ebeltoft, UTM N 56.62245 E 10.57440 https://www.naturhistoriskmuseum.dk/molslaboratoriet

Kursets program

Fredag den 13. juni kl. 13.00 mødes vi i et kursuslokale på Aarhus Universitet, hvor vi i løbet af tre timer vil 1) gennemgå græsfamiliens systematik, økologi og morfologi, 2) gennemgå græssernes opbygning med hovedvægt på græsblomsten og 3) nøgle udleverede græsser i fællesskab.

Lørdag den 14. kl. 9.00 mødes vi på Molslaboratoriet og tager i felten for at finde græsser og bestemme dem i felten. Kl. 12.00 er der fælles frokost på Molslaboratoriet. Kl. 13.00 tager vi afsted til en god lokalitet, hvor vi især ser på græsser. Kl. 16.00 får vi en forfriskning på Molslaboratoriet og går umiddelbart herefter i gang med at artsbestemme det indsamlede materiale i kursuslokalet. Kl. 19.00 er der fælles aftensmad i Molslaboratoriets spisesal.

Søndag den 15. juni kl. 9.00 besøger vi endnu en ny god græslokalitet. Kl. 12.00 er der frokost i det fri, hvor vi spiser medbragte madpakker. Kl. 14.00 samler vi op og evaluerer kurset i Molslaboratoriets kursuslokale. Kl. 15.00 slutter kurset.

Pris for medlemmer af Dansk Botanisk Forening: 2.650/2.500 kr. ved 15/25 deltagere. Hvis du ikke er medlem, kan du melde dig ind på foreningens hjemmeside: https://botaniskforening.dk/. Beløbet omfatter kursusledelse, indkvartering i dobbeltværelser med sengetøj og håndklæder samt fuld forplejning.

Der vil være mulighed for overnatning og forplejning på Molslaboratoriet natten mellem fredag og lørdag mod en ekstra betaling på kr. 1.200, hvis, og kun hvis, minimum af 15 personer skulle ønske det.

Enkeltværelse: Der kan bestilles enkeltværelser mod et tillæg på kr. 250 pr. nat.

Transport: Du sørger selv for transport til og fra Mols Laboratoriet. Transporten til naturlokaliteterne foregår i privatbiler på delebasis af kørselsomkostningerne. Når deltagerlisten er blevet udsendt, kan du benytte den til at arrangere samkørsel.

Tilmelding: Åbner søndag den 19. januar 2025 kl. 14 via dette link. Pladserne fordeles efter ’først til mølle’ princippet.

Sidste frist for tilmelding: Søndag den 13. april 2025.

Kursusledere
Peter Wind, mobil 2547 5449, ;

Anders Barfod, mobil 5299 3097, .

OBLIGATORISK BESTEMMELSESVÆRK

Danmark græsser fra BFN’s forlag, som kan bestilles direkte på forlagets hjemmeside: https://bfnsforlag.dk/. Pris kr. 300 samt ekspeditionsgebyr og porto.

Bogen medtager 162 beskrivelser af hjemmehørende og indslæbte græsarter, der forekommer eller har forekommet i Danmark, ligesom den indeholder nøgler til bestemmelse af græsser i blomstrende og vegetativ tilstand.

NYTTIGE SUPPLERENDE BOG TIL FELTBRUG:

 Feltnøgle – græsagtige planter fra BFN’s forlag, som kan bestilles på direkte på forlagets hjemmeside: https://bfnsforlag.dk/. Pris kr. 90 samt ekspeditionsgebyr og porto.

I bogen er nøglerne til bestemmelse af blomstrende og vegetative græsagtige planter i henholdsvis græsfamilien, halvgræsfamilien og sivfamilien samlet. Den er rigt illustreret med tegninger til understøttelse af nøglepunkterne.

Tilføj arrangement til din digitale kalender ved at trykke her iCal