Dato og tidspunkt
søndag 01/06 2025 - mandag 09/06 2025
Hele dage(n)
Foredragsholder/turleder
Rikke Trachsel & Peter Wind
Tilmelding nødvendig. Se Beskrivelse.
Beskrivelse
Dansk Botanisk forening giver dig mulighed for at komme til Ålandsøerne, der er en selvstyrende finsk øgruppe med 30.684 indbyggere (30.6.2024), beliggende i den nordlige del af Østersøen ved indgangen til Den Botniske Bugt. Øgruppen ligger ca. 40 km fra den svenske og 100 km fra den finske kyst. Den består af over 6.500 øer og skær. Hovedstaden er Mariehamn. Der er 16 kommuner i landskabet.
Ifølge Folkeforbundets beslutning i 1921 blev øerne en demilitariseret zone og kom under finsk styre, men med internt selvstyre og med stor indflydelse fra Sverige. Ålandsøerne er et yndet feriemål, hvor især turister fra Finland og Sverige besøger øerne.
Ålandsøerne er en af Jordens få demilitariserede zoner og har siden 1992 været hjemsted for et fredsinstitut. Ålandsøernes økonomi er domineret af turisme og skibsfart. Færgetrafikken til Sverige og Finland er støttet med skattefordele, som begunstiger fordelagtige toldfrie indkøb.
Svensk er øernes officielle sprog. Ålandsk svensk står rigssvensk nærmere end finlandssvensk. 5 % af øernes indbyggere har finsk som modersmål. Alt i alt er det for danskere en relativ nem dialekt at forstå. Skovene på Åland domineres arter af birk (Betula spp.), gran (Picea spp.) og fyr (Pinus spp.). I skovene indgår også Stilk-Eg (Quercus robus), Ask (Fraxinus excelsion) samt arter af elm (Ulmus spp.), løn (Acer spp.) og lind (Tilia spp.). 50 plantearter på øerne er fredet.
Åland har en artsrig orkideflora som Tyndakset Gøgeurt (Orchis mascula) og Hylde-Gøgeurt (Dactylorhiza sambucina). Herudover forekommer spændende arter som Melet Kodriver (Primula farinosa) og Otteradet Ulvefod (Huperzia selago) hyppigt. I det hele taget er Åland en god destination for at opleve smukke blomster som Stor Konval (Polygonatum multiflorum), Blodrød Storkenæb (Geranium sanguineum), Hulkravet Kodriver (Primula veris) og en lang liste af flere arter i store tætheder, som desværre sjældent opleves i nutidens Danmark. Endvidere vil der på turen være chance for at opleve rødlig perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne), som desværre næsten er uddød i Danmark.
Tidspunkt
Søndag den 1. til mandag den 9. juni 2025.
Priser for deltagelse
Turprisen omfatter indkvartering på Strandnäs Hotell i Mariehamn, morgenmad på hotellet inkl. madpakker, bustransport med Vipperød Bustrafik fra Høje Tåstrup Station til Åland, broafgift, færge til og fra Åland og al kørsel på øen, ekskursionsafholdelse på 5% og ekskursionsledelse.
Hotellets hjemmeside: https://strandnashotell.ax/. Indkvartering i dobbeltværelse kr. 7.500 ved 49 deltagere/kr. 8.100 ved 40 deltagere/kr. 9.100 ved
30 deltagere. Tillæg for enkeltværelse kr. 1.200. Deltagerne sørger selv for aftensmad. Mariehamn er en yndet ferieby med mange hyggelige restauranter indenfor gåafstand fra hotellet. Der er omkring 2 km fra hotellet til bycentrum.
Tilmelding
Tilmeldingen åbner her på siden fredag den 27. december 2024 kl. 14 og slutter tirsdag den 1. april 2025 ved midnat.
Tilmelding til forsommerekskursionen er kun mulig via Dansk Botanisk Forenings hjemmeside og sker efter først-til-mølle-princippet. Ved tilmeldingen bedes du oplyse om indkvarteringsform og kostønsker. Du modtager så en bekræftelse pr. e-mail samt en anmodning om indbetaling af depositum på 2.000 kr. Ved overtegning oprettes venteliste. Hvis du tilmelder dig uden partner, og hvis der ikke tilmelder sig en single deltager, du kan dele dobbeltværelse med, vil du blive tildelt enkeltværelse og bedt om at betale enkeltværelsestillæg.
Bemærk følgende: Vi anbefaler at alle deltagende er vaccineret imod TBE, ligesom vi anbefaler, at der medbringes flåtspray. TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, er en infektion, der forårsages af en virus fra familien af flavivirus. TBE-virus kan overføres til mennesker via bid fra skovflåter.
Grundet Ålands geografiske placering forventes solrigt vejr med frisk brise og skiftende temperaturer. Vi anbefaler derfor, at der pakkes tøj til en flerlags-metode, hvor du kan tage et lag tøj af eller på, som temperaturen svinger. Grundet risiko for mange flåter anbefaler vi lange bukser til feltturene.
Turen er ikke for gangbesværede, ligesom kæledyr ikke må medbringes.
Vi glæder os til at være sammen med jer! Mange hilsener fra
Rikke Trachsel, email: og
Peter Wind, email: , mobil 25 47 54 49.