Vrøgum Kær

Dato og tidspunkt
søndag 02/07 2023
10:30 - 14:00

StedForedragsholder/turleder
John Brandbyge og Merete Vigen

Tilmelding nødvendig for samkørsel. Se Beskrivelse.Beskrivelse

Vrøgum Kær ligger mellem den store Vrøgum Klitplantage og sydenden af den gendannede Filsø i Varde Kommune i Vestjylland. Dele af kæret blev fredet i 1987, og i 2005 købte Danmarks Naturfond kerneområdet på ca. 15 ha. Vrøgum Kær rummer pilesump og pilekrat i mosaik med overgangsfattigkær og ekstremrigkær, der er en sjælden naturtype i det vestjyske. Variationen i voksesteder betyder, at der er registreret mere end 150 plantearter i kæret bl.a. sump-hullæbe, kødfarvet og plettet gøgeurt, tvebo baldrian, loppe-star, skede-star, trindstænglet star og tvebo star, leverurt, benbræk, spæd mælkeurt, rundbladet soldug, samt mose-troldurt.

Kæret har også en stor artsrigdom af mosser, hvor der er registreret over 30 forskellige arter, bl.a. er der fundet Kær-gittermos (Cinclidium stygium), som kun vokser 2 andre steder i Jylland. Efter i en årrække at have været under tilgroning, er der efter Danmarks Naturfonds overtagelse igen kommet afgræsning i kæret med skotske højlændere, ligesom der er foretaget rydning af opvækst. Vil man sætte sig mere ind i områdets flora og dennes udvikling kan henvises til URT 1982.4: 99-106, samt Peter Wind (1994) Oversigt over Botaniske Lokaliteter 10. Ribe Amt. Her findes lister over højere planter, mosser og laver.

Mødested: Fiilsøvej, 6840 Oksbøl. Overfor Vrøgum Kær går en grusvej ind i skoven, hvor der er en stor P-plads 150 m inde. Der er et blåt P-skilt ved landevejen, se kortet her. Vrøgum Kær rammet ind, P-plads markeret med markør på kortet: https://map.krak.dk/m/13oP2

Gummistøvler er nødvendige til turen samt naturligvis mad og drikke efter eget behov.


Se mere på arter.dk
Tilføj arrangement til din digitale kalender ved at trykke her iCal